Det skjer ting innen IT. Den velkjente termen er i ferd med å bli erstattet med BT, eller Business Technology, og ingen forblir upåvirket.
Mens IT har fokus på kostnadskontroll, ytelse og innenfra-og-ut-tenkning, har BT fokus på forretninger, tjenester og utenfra-og-inn-tenkning. Kundeopplevelse og økt omsetning er sentrale komponenter i den verdiskapende teknologien.
– Reduserte kostnader havner langt nede på listen når vi spør kundene hva som er viktig. Øverst står ønsket om å bruke den verdiskapende teknologien til å bli raskere og smidigere, tett etterfulgt av å gi brukerne bedre kvalitet på tjenestene. Her kommer også ytelse inn, siden tjenestene må være responsive og tilgjengelige, sier Roger Samdal, Senior Strategic Partner i VMware.
Målet er å forenkle infrastrukturen. Det er nødvendig for å produsere IT-tjenester raskere og smidigere og for å gjøre teknologien verdiskapende. Det er den samme drivkraften som gjør at mange velger å flytte IT, eller BT, opp i skyen.
– Men mange ønsker å beholde kontrollen over dataene sine, noe det kan være ulike grunner til. Vi har mange kunder som strever med å tilby samme fleksibilitet og hurtighet som en skytjeneste, men internt. Derfor bør man innføre et hyperkonvergert IT-miljø. Det gjør det mulig å få til dette, sier Roger Samdal.
Hvis du åpner døren til et av Amazons, Googles eller Microsofts datasentre, kan du se at de har bygd opp infrastrukturen sin på nettopp denne måten. Selv om de ikke bruker uttrykket hyperkonvergert, er grunntanken den samme. Den gamle måten – å bygge IT i siloer der nettverk, server og lagring er atskilt – har lenge vært utdatert.
– En slik tilnærming til IT er en blindvei. I beste fall gir slike investeringer en ytelsesøkning på 30 prosent. Med en hyperkonvergert infrastruktur ser vi i stedet at ytelsen blir 20 til 40 ganger bedre. Vi har hatt kunder som først har trodd at noe har vært galt: En rapport som det tidligere tok flere minutter å generere, blir klar på et øyeblikk. Systemet kan bygges så ekstremt mye raskere, forteller Roger Samdal.
Selv om det går an å drive et hyperkonvergert miljø på eksisterende maskinvare, foretar 70 til 80 prosent et bytte i forbindelse med overgangen til den nye infrastrukturen.
– Det er selvsagt arbeidskrevende å få miljøet på plass, men når det er klart, kan de aller fleste oppgaver utføres i en hyperkonvergert infrastruktur. Ikke minst er det stor interesse i offentlig sektor, der man på grunn av lover og regler ikke kan basere seg på skytjenester. Ofte handler det om kritiske systemer, for eksempel innen helsesektoren, så vi kan trygt si at plattformen er stabil, sier Roger Samdal.
Stabilitet er kanskje den viktigste grunnen til at mange velger nettopp VMware for å bygge opp en hyperkonvergert infrastruktur. 80 prosent av alle bedrifter og organisasjoner bruker allerede deres virtuelle servere og vet at programvaren har høy kvalitet. Hyperkonvergert blir et naturlig neste steg.
Ekspertens tre favorittgrunner til å velge en hyperkonvergert infrastruktur
- Brukeropplevelsen er mye bedre.
- Ytelsen er 20–40 ganger raskere enn du er vant til.
- Forretningsvirksomheten kan levere tjenester mye raskere og til lavere pris.