Skriv ut

Posted in:

Flere timer ved datamaskinen øker faren for belastningsskader

Den raske digitale utviklingen muliggjør nye arbeidsmåter og utfordrer forretningsmodeller, men stadig lengre arbeidsdager foran datamaskinen innebærer også en økt risiko for skader.

I takt med at vi tilbringer stadig flere timer sittende ved datamaskinen i det daglige arbeidet vårt, med mulighet for å utføre store deler av arbeidet internt på kontoret eller tilkoblet i møter via for eksempel nettkonferanser, oppstår det nye utfordringer. Både i form av høyere krav til for eksempel IT-sikkerhet og IT-strategi, men også i form av økt risiko for belastningsskader.

– Ut fra det vi vet utgjør bærbare datamaskiner rundt 60 prosent av det samlede salget, og stasjonære utgjør 40 prosent. Av andelen bærbare datamaskiner består 10 prosent av nettbrett som kan dokkes, sier Mikael Blomqvist, administrerende direktør ved Mousetrapper, og fortsetter:

– Vi sitter stadig mer ved datamaskiner og nettbrett i dag, og med et endret atferdsmønster blir ergonomispørsmålene stadig mer aktuelle.

Svenske Mousetrapper har i over 20 år utviklet ergonomiske produkter. Selskapet ble opprinnelig etablert av oppfinneren Rolf Strömberg, som hadde en idé om å forsøke å samhandle med datamaskinen på en smidigere måte. I 1994 kom det første produktet, som med sin sentrerte plassering innebar at brukeren ikke lenger behøvde å arbeide med armen vinklet utenfor skulderen, noe som ofte forårsaker musearm og såkalt karpaltunnelsyndrom.

Siden den første versjonen har Mousetrapper kommet i en rekke ulike versjoner. Det siste produktet ser ved første blikk ut som et vanlig pekebrett, men i stedet for at fingeren glir over en plate, flytter du hele overflaten todimensjonalt med fingeren. Med hjelpeprogrammet MT Keys får brukeren også et forbedret arbeidsforløp.

Krever innsikt hos selskapene

Design, utvikling og produksjon av Mousetrapper skjer i Sverige, nærmere bestemt i Järfälla nord for Stockholm. I takt med at stadig flere arbeider mobilt og på andre enheter enn stasjonære datamaskiner, ser Mikael Blomqvist et økt behov for ergonomiske løsninger også for disse, for eksempel nettbrett.

– Jeg kan bare snakke ut fra egen erfaring. Jeg reiser mye og jobber ofte uten en god kontorstol. Hvis jeg merker at jeg får symptomene, så gjør jeg noen enkle tøyningsøvelser for nakken og armene. Men det er viktig å ta slikt på alvor og ha gode hjelpemidler også på kontoret.

Med dokkingstasjoner kan medarbeiderne benytte de bærbare datamaskinene sine ved sin faste plass og dermed jobbe mer fleksibelt. Men langt fra alle arbeidsplasser har de ergonomiske løsningene som kreves for å forebygge belastningsskader, noe som ifølge Mikael Blomqvist er et ansvar som selskapene bør ta på alvor.

– Til sjuende og sist er det avgjørende at selskaper og organisasjoner innser at personalet er deres viktigste ressurs. For om medarbeiderne ikke føler seg vel, reduseres produktiviteten i organisasjonen, avslutter Mikael Blomqvist.

Les mer om Mousetrapper