Skriv ut

Posted in:

Ny teknikk åpner for SSD-løsninger for enterprisemiljøer

På forbrukermarkedet har SSD-lagring blitt helt dominerende på bare noen få år. Nå kommer det en ny generasjon SSD for enterprise som får mekaniske disker til å fremstå som håpløst umoderne.

De siste årene har SSD-disker erstattet de fleste mekaniske harddiskene i forbrukerprodukter. Til tross for at teknikken fortsatt er dyrere regnet i kroner per gigabyte, veier fordelene likevel tyngre: SSD er raskere, har lavere støynivå og er mer energisparende.

Andre krav på serversiden
På serversiden har ikke SSD opplevd helt den samme revolusjonen. Enterprisemarkedet stiller krav til lagringsmedier som forbrukerproduktene ikke kan oppfylle. Nå kommer imidlertid en ny generasjon SSD-disker utviklet spesielt for servermiljøer, som lover overlegen ytelse i tillegg til konkurransedyktige priser.

– SSD som teknologi er mye mer effektivt enn mekaniske disker, forklarer Tony Hollingsbee, SSD Business manager hos Kingston. Mekaniske harddisker er fortsatt billigere per gigabyte, men for kundene våre utgjør drift opptil 75 % av kostnadene: elektrisitet, kjøling, service, leie av lokaler osv. Og på disse områdene er SSD overlegen.

En ny standard
Den store fordelen er likevel ytelsen. Den nye standarden for SSD heter NVMe og er et grensesnitt spesielt utformet for SSD-disker. Det innebærer at den nye generasjonen av SSD for første gang ikke begrenses av å måtte være bakoverkompatible med tilkoblinger som en gang i tiden ble brukt for langsomme mekaniske disker. Sammenlignet med SATA innebærer NVMe ytelsesøkninger på flere hundre prosent, og det gjør at serveren kan dra full nytte av kraften i en SSD.
– Ytelsen har alltid vært viktig i servermiljøene, men den store flyttingen til nettskyer har gjort at kravene har økt enormt, sier Tony Hollingsbee. En forbruker-SSD har en lesehastighet på kanskje 500–700 MB/s, mens enterpriseproduktene klarer 7 GB/s. De er også mindre og mer energisparende – én eneste NVMe-konfigurasjon kan i dag erstatte 10–12 SATA-disker med tilhørende kontrollerkort. I en serverhall med tusenvis av disker utgjør det en dramatisk forskjell.

Mekaniske disker er imidlertid ikke helt borte ennå.
– For arkivering og lagring av store volumer data som ikke krever rask tilgang er mekaniske disker på nåværende tidspunkt et billigere alternativ, sier Tony Hollingsbee. Men de er ikke i nærheten av den produktutviklingen som nå foregår på SSD-markedet, så det er bare et tidsspørsmål før det endrer seg.

Les mer om neste generasjons SSD