Skriv ut

Posted in:

Hva med en robot på laget?

Advertisement

Husker du roboten R2-D2 fra Star Wars klassikeren A New Hope fra 1977? Eller hva med Arnold Schwarzeneggers ikoniske The Terminator fra 1984? Potensialet som ligger i kunstig intelligens har opptatt oss lenge og opp gjennom historien har mange filmer skildret hva fremtidens KI-teknologi en gang kan bringe. 40 år senere er utbredelsen av roboter fortsatt begrenset, men fremtiden er nærmere enn mange tror.

Ja, det er fortsatt en god stund til maskiner kan replikere kompleksiteten som ligger i et menneskes sinn. Kanskje skjer det aldri. Men KI-teknologien har utviklet seg enormt de siste 20-30 årene. Ifølge den berømte forfatteren Arthur Clarke er avansert teknologi umulig å skille fra magi, og på mange måter har han rett. Hva ville man på 1990-tallet ha sagt om en høyttaler som kan sette på alle sanger i verden bare du ber den om det? Hva ville renessansens vitenskapsmenn ha tenkt om radio, TV, PC og smarttelefonen? Med dagens enorme datatilgang finnes det nærmest ingen grenser for hva vi kan få til med kunstig intelligens, men det er avgjørende at dataene, som er grunnlaget for all bruk av kognitive løsninger, forvaltes riktig.

Flere selskaper vil implementere KI-teknologi

Stadig flere selskaper ser potensialet i kunstig intelligens. For hva er vel bedre enn å få en supersmart «robot» med på laget? I følge en undersøkelse IBM nylig gjennomførte, hvor mer enn 4500 selskaper ble intervjuet om kunstig intelligens, svarte 3 av 4 selskaper at de enten har, eller er i ferd med å implementere AI-teknologi i sin virksomhet. De største selskapene leder an i AI-kappløpet, og 45 prosent av dem svarer at de allerede har implementert KI-teknologi.

Selv om bruken av løsninger basert på kunstig intelligens har økt betraktelig de siste årene kan man jo spørre seg hvorfor ikke enda flere ønsker å utnytte potensialet som ligger i denne teknologien? Ifølge den samme undersøkelsen er manglende kunnskap, økt datakompleksitet og manglende verktøy til å implementere teknologien, blant de viktigste barrierene.

Alt starter med en solid digital grunnmur

En forutsetning for å utnytte potensialet i KI-teknologi er at man har gode systemer for behandling av data, og tilgang på data av høy kvalitet. KI-løsningen analyserer data, og for de fleste selskaper skjer denne prosesseringen i en skyløsning. Dermed er det enklere å koble på KI-teknologi dersom dataen allerede er tilgjengelig i skyen. Spørsmålet blir dermed hvilken skyløsning som best passer med virksomhetens behov.

Per nå er det hovedsakelig fire offentlige skyløsninger som dominerer markedet: (1) Amazon Web Service, (2) Microsoft Azure og (3) IBM Cloud og (4) Google Cloud . Hver av disse har ulike attributter som passer for ulike behov. For selskaper hvor pris, datasikkerhet og oppetid er avgjørende, kan IBMs offentlige skyløsning være det beste alternativet, mens for selskaper som prioriterer platform as a Service (PaaS)  kan Amazon eller Microsofts løsning være vel så god. Se en full sammenligning av de fire skyløsningene under.

IBM tilbyr blant annet IBM Cloud Pak som en fullintegrert data og KI-plattform som moderniserer måten virksomheter samler, organiserer og analyserer data. Bygget på Red Hat, OpenShift Container Platform. IBM Cloud Pak for data integrerer markedsledende IBM Watsons KI-teknologi med IBMs hybride administrasjonsverktøy for hybrid dataplattform. Med IBM får kundene fleksibiliteten de trenger for enkelt å kunne benytte KI i fremtiden.

Det beste fra alle verdener

For noen er ikke én enkelt skyløsning det beste alternativet. Man ønsker egenskaper fra flere skyløsninger til ulike data og ulike behov, det beste fra alle verdener. Dette har IBM nå åpnet for gjennom sitt unike oppsett knyttet til hybrid multicloud.  I korte trekk er en hybrid multisky et integrert system som tillater at selskapets data kan være fordelt både i åpne skysystemer og i forskjellige lukkede skysystemer fra ulike leverandører, men som likevel fungerer sammen. Selskapet kan dermed ha noen av sine data lagret lokalt, noe fordelt på ulike skyløsninger levert av ulike selskaper. IBMs OpenShift system fungerer som et felles fundament for hele skysenteret og sikrer at dataene er godt integrert og kan flyttes sømløst mellom de ulike løsningene. 

Lurer du på mer om fordelene med en hybrid multicloud kan du lese her: Manage IT – Orchestrate and simplify multicloud.

Marius Tangen
Cloud Leader, IBM Norway
+47-9348 9949 (Mobile)
marius.tangen@no.ibm.com